Pieczony szaszłyk  kurczakiem i warzywami, czyli proste danie mogące z powodzeniem pojawić się w jadłospisie diet wysokobiałkowych i nie tylko.

SKŁADNIKI:

pierś kurczaka lub indyka;

papryka czerwona;

papryka zielona;

cukinia;

ogórek zielony;

oliwa z oliwek;

przyprawy.

Danie najlepiej przygotować sobie poprzedniego dnia, tak aby kawałki piersi oraz warzywa odczekały kilkanaście godzin w marynacie z oliwy. Czyli kroimy mięso na mniej więcej 3 cm kawałki, następnie w podobny sposób warzywa żeby składniki szaszłyka nadziane na patyczek miały zbliżony do siebie obwód. Doprawiamy według uznania, kurczaka doprawiłem oregano, czosnkiem, papryką słodką i kurkumą. Podobnie wyglądała marynata warzyw, za wyjątkiem czosnku, który niekoniecznie do nich by mi pasował. Odstawiamy wszystko do lodówki na około dobę, a po wyjęciu nabijamy losowo na patyczki i w tym czasie możemy włączyć już grzanie piekarnika. Ja ustawiłem 200 stopni Celsjusza i program ruszt z termoobiegiem, pieczenie trwało 30 min w tej konfiguracji. Myślę, że spokojnie można to zrobić na programie grzanie „góra-dół”, jeśli ktoś nie posiada rusztu i termoobiegu. W piekarniku dobrze jest rozłożyć szaszłyki na folii aluminiowej z pewnymi odstępami od siebie, tak aby się nie stykały ze sobą. No cóż, szaszłyki wykładamy na talerz i jemy, można je zjeść z pieczywem, ryżem, ziemniakami, albo też po prostu same.

SMACZNEGO! 💪😎😍😋


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies), przeglądając ją akceptujesz ich użycie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close