Szakszuka to ukłon w stronę wszystkich tych, którzy twierdzą, że racjonalne żywienie (zwane też „dietą”…) jest niesmaczne, monotonne i nie da się na dłuższą metę tak odżywiać i jest to nie wiadomo jakie poświęcenie. Szakszuka potocznie zwana „bałaganem” podobno pochodzi z Tunezji, ale jest także popularna w kuchni wielu krajów Bliskiego Wschodu. Ja nigdy z tym daniem się nie spotkałem, pierwszy raz zobaczyłem w TV i postanowiłem odwzorować przepis na mojej patelni 🙂 Danie składa się tylko ze składników naturalnych, bazą jest sos z pomidorów, natomiast wykończeniem są wbite jaja, tzw. sadzone. Szakszuka może być jednocześnie śniadaniem, obiadem i kolacją, przygotowanie jest banalne.

SKŁADNIKI:

jaja całe

przecier pomidorowy / pomidory świeże lub z puszki

papryka czerwona, zielona

cebula

nać pietruszki

curry

chilli, sól, pieprz

WYKONANIE.

Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w 2-3 centymetrowe paski, następnie podsmażamy ją na klarowanym maśle. Kiedy papryka zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i smażymy wszystko na wolnym ogniu. Kiedy składniki będą ewidentnie miękkie, wrzucamy zblendowane delikatnie pomidory (świeże lub z puszki).

Ważne, żeby pomidory nie zmiksować na sok, tylko żeby zachowały w miarę gęstą konsystencję, dlatego podczas używania blendera należy robić to ostrożnie. Całość mieszamy na wolnym ogniu, solimy żeby pomidory puściły wodę. Dodajemy przyprawę curry, samej kurkumy też możemy dosypać, dodajemy zmieloną paprykę chilli. Po około 10-15 min sos powinien zgęstnieć i w tym momencie robimy łyżką miejsce na jaja – po prostu robiąc mały lej rozsuwając sos na różne strony. Wbijamy jaja i czekamy aż całościowo się zetną – aby to ułatwić można użyć pokrywy, chociaż mi udało się zrobić danie bez tego, bo nie miałem nawet czym przykryć dużą patelnię 🙂 Kiedy jaja będą gotowe, posypujemy pokrojoną natką pietruszki, dorzucamy grzanki i można konsumować. Solimy, pieprzymy według uznania.

SMACZNEGO! 🙂

Kategorie: Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies), przeglądając ją akceptujesz ich użycie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close