Warzywna zapiekanka z bakłażana jest niskokalorycznym daniem, a jednocześnie bardzo wartościowym. Zapiekanki z dodatkiem piersi z kurczaka świetnie sprawdzą się podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ są posiłkiem o śladowej ilości węglowodanów, a jednocześnie wysokiej zawartości błonnika. Ilość dodatków do zapiekanki ograniczona jest jedynie naszą kulinarną kreatywnością. Można spożywać je także samodzielnie jako przekąskę lub niskokaloryczny posiłek.

Składniki.

  • bakłażan
  • cebula czerwona
  • pomidory koktajlowe
  • oliwki
  • mozzarella
  • pomidory suszone
  • papryka
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • filet z piersi kurczaka

Wykonanie.

Bakłażana należy dokładnie umyć i pokroić na plastry około centymetrowe, posolić i odłożyć na kilkanaście minut. Następnie kroimy w kosteczkę wszystkie warzywa i mieszamy ze sobą, kropiąc do smaku octem balsamicznym i sosem sojowym.

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć z obu stron bakłażana tak aby stał się delikatnie miękki. Wymieszany „farsz” nakładamy na zarumienione krążki bakłażanowe i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na czas 20-25 min. Można użyć funkcji grzania góry i dołu lub termoobiegu.

SMACZNEGO!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies), przeglądając ją akceptujesz ich użycie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close